Kahvaltıda tükettiğinizde hafızayı yeniliyor! Düzenli tüketildiğinde beyni gençleştiriyor
Tükettiğimiz besinlerin sağlığımız üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır. Bu gıdalar bize yarar sağlayabildiği gibi zarar da verebilir. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte zayıflayan beyin fonksiyonlarına karşı, belirli yiyecekler büyük faydalar sağlayabilir. Bu gıdaların düzenli tüketimi ise hafızanızı keskinleştirip daha genç bir zihne sahip olmanıza yardımcı olabilir.
Daha genç bir beyin için tüketebileceğiniz bazı belirli besinler vardır. Özellikle folik asit içeren besinler beyin sağlığı için önemlidir. Araştırmalara göre, folik asit bakımından zengin olan besinler tüketmek hafızayı güçlendirir, hücreleri yeniler ve beynin bilgiyi hızlı işlemesini sağlar. Folik asit, B9 vitaminin sentetik formudur ve aynı zamanda DNA ile RNA'nın sentezine, tamirine yardımcı olur. İşte daha genç bir beyin için tüketmeniz gereken besinler.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Karalahana, lahana ve ıspanak gibi sebzeler beyin sağlığı için oldukça faydalı besinlerdir. Bu sebzeler; K vitamini, folat, mineral ve vitamin açısından oldukça zenginlerdir. Araştırmalara göre günde bir porsiyon yeşil yapraklı sebze tüketmek bilişsel gerilemeyi yavaşlatır ve yaşlanmanın önüne geçmenize yardımcı olur. Yeşil yapraklı sebzeleri sabahları kahvaltıda tüketmek etkilerini gün içerisinde de hissetmenize yardımcı olabilir. Bu sebzeleri tek başına tüketebileceğiniz gibi, başka bir folat zengini yumurta ile omlet hazırlayabilir, ya da smoothielerinize ekleyebilirsiniz.
PANCAR
Pancar içerisinde folik asit ve nitrat bulundurur. Bu sayede beyin sağlığını korumaya destek olur ve beynin bilişsel işlevlerini geliştirmeyi sağlar. Folik asit sayesinde Alzheimer, demans, depresyon gibi psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklara yakalanma risklerinizi azaltmayı sağlayabilir.
TURPGİLLER
Brokoli gibi turpgiller sebzeler, K vitamini açısından çok zenginlerdir. Bu vitamin sayesinde beyin sağlığını iyi yönde etkiler. Yüksek miktarda folat bulundurmaları sebebiyle de bilişsel işlevi iyileştirir ve beynin yaşlanmasını engeller. Ayrıca brokoli iyi bir folik asit kaynağıdır. Bir fincan kadar brokoli, günlük alınması gereken folik asit oranının dörtte birini karşılamaktadır.
EN ZENGİN FOLİK ASİT KAYNAKLARI
BAKLAGİLLER
Mercimek, bezelye, barbunya ve fasulye gibi baklagiller folik asit bakımından oldukça zengin besinlerdir. Bu besinlerin folik asit miktarları değişiklik gösterse de besinlerin barındırdığı miktarın çok daha üzerinde folik asit barındırırlar
YUMURTA
Yumurta; folik asit bakımından çok zengindir ayrıca içerisinde mineral, protein ve çeşitli vitaminler bulundurur. Beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olur. Yumurtanın sarısı, beynin fonksiyonlarını ve gelişimini destekler. Öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını güçlendirir, zihin gücünü artırır. Beyin sisi ve konsantrasyon bozukluğunun giderilmesine yardımcı olur.
BÖBREK VE KARACİĞER
Böbrek folik asit bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Dana ciğerinde yüksek oranda folik asit bulunur. Böbrek yemek, bağışıklığı artırır ve kansere karşı yardımcı olur. Karaciğer yemek ise içerdiği demir sayesinde vücutta kan yapar.
FINDIK
Fındık, yüksek miktarda folik asit içerir. Ayrıca yüksek oranda protein, mineral ve vitamin içerir. İçindeki maddeler sayesinde sadece beyin sağlığı için değil, aynı zamanda kalp ve sindirim için de faydalıdır. İçerdiği antioksidan sayesinde kanser riskini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterol seviyesini düşürmeye yarayan bileşikler de içerir.
- TURUNÇGİLLER; PORTAKAL, MANDALİNA, LİMON
- MAYDANOZ, ROKA, NANE, LAHANA
- AY ÇEKİRDEĞİ
- SOYA FASULYESİ
- PANCAR
- KEREVİZ
- BUĞDAY
- BAMYA
- CİĞER
- ÇİLEK
- MUZ